ΔΥΝΑΤΑ ΟΣΤΑ

Χαρακτηριστικά

Το συμπλήρωμα διατροφής Vitamin D3 είναι κατάλληλο για άτομα με έλλειψη σε βιταμίνη D, με μειωμένη έκθεση στον ήλιο και με ενδείξεις οστεοπόρωσης.

Δεν περιέχει: Ζάχαρη, πρόσθετα χρώματα, αρώματα και συντηρητικά. Κάθε δισκίο περιέχει βιταμίνη D3 1200IU (12mg).

Η βιταμίνη D είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη, που συνθέτεται φυσικά στον οργανισμό, μέσω της επίδρασης της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου στο δέρμα, με κύριο ρόλο τη σωστή ανάπτυξη των οστών και την προαγωγή της υγείας του σκελετού.

Μικρή ποσότητα βιταμίνης D προσλαμβάνεται και από την κατανάλωση ορισμένων τροφών, όπως είναι τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, τόνος, μπακαλιάρος, πέστροφα, σαρδέλα), το μουρουνέλαιο, ο κρόκος του αυγού, το βοδινό συκώτι, το τυρί, τα δημητριακά ολική άλεσης, το λάδι των καρυδιών και της καρύδας.

Υπάρχουν δύο κύριες μορφές της βιταμίνης D:

  • η D2 ή εργοκαλσιφερόλη, η οποία συναντάται σε φυτικά προϊόντα (όπως π.χ. τα μανιτάρια) και
  • η D3 ή χοληκαλσιφερόλη, η οποία συναντάται σε ζωικά προϊόντα (όπως π.χ. στα αυγά και στα ψάρια). Η D3 είναι η πλέον βιοδιαθέσιμη μορφή χοληκαλσιφερόλη, για καλύτερη αφομοίωση.

Συστατικά

Κάθε δισκίο περιέχει βιταμίνη D3 1200IU (12mg).

Η ποσότητα βιταμίνης D που απαιτείται για να διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα εξαρτάται από τη διατροφή κάθε ατόμου, την έκθεση στον ήλιο, το χρώμα του δέρματος και τις υποκείμενες νόσους.

Ιδιότητες

Επιστημονικές μελέτες υπογραμμίζουν τον σημαντικό ρόλο της βιταμίνης D στη συνολική υγεία του οργανισμού, καθώς έχει καταγραφεί πως συμβάλλει:

  • στην απορρόφηση και χρησιμοποίηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από το γαστρεντερικό σύστημα
  • στη ρύθμιση της συγκέντρωσης ασβεστίου στο αίμα, ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού
  • στην συντήρηση και ανάπτυξη των οστών, των μυών και των δοντιών
  • στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
  • στην εύρυθμη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα και του νευρικού συστήματος
  • στη μείωση των φλεγμονών
  • στη διατήρηση υγιών επιπέδων σεροτονίνης στον εγκέφαλο, η οποία είναι νευροδιαβιβαστής, απαραίτητος στη ρύθμιση της διάθεσης.

Χαρακτηριστικά - προέλευση

Η γλυκοζαμίνη είναι άριστο προϊόν φυσικής προέλευσης, που λαμβάνεται από την εξωτερική δομή αστακών και καβουριών.

Η χονδροϊτίνη είναι πολύτιμη, φυσική ουσία που λαμβάνεται από πτερύγια καρχαρία.

Και οι δύο αυτές ουσίες ως συμπλήρωμα διατροφής βοηθούν στην αναπλαστική ικανότητα του οργανισμού να αποκαθιστά τις βλάβες του συνδετικού ιστού, παρέχοντάς του τη θεμέλιο ουσία που χρειάζεται σε κρίσιμη ποσότητα.

Συστατικά

Η γλυκοζαμίνη αποτελεί αμινοσάκχαρο, το οποίο εκ φύσεως υπάρχει στον ανθρώπινο οργανισμό και ως επί το πλείστον παρουσιάζεται στο χόνδρο και συμβάλει στην υγεία και την αντοχή των αρθρώσεων. Η γλυκοζαμίνη επίσης, εμφανίζεται στα οστά και γενικά σε όλους τους συνδετικούς, ιστούς αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Αποτελεί θρεπτική ουσία για τις πρωτεογλυκάνες, οι οποίες αποτελούν συστατικό στοιχείο του χόνδρου το οποίο σε συνδυασμό με το κολλαγόνο, (εμφανίζεται στον ιστό ως μορφή δικτύου, για να παρέχει στο χόνδρο αντοχή), εξασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία των αρθρώσεων, έχοντας ικανοποιητική ευλυγισία και απορρόφηση υψηλών πιέσεων (π.χ. αρθρώσεις γονάτων και ισχίου).

Η θειϊκή χονδροϊτίνη είναι γλυκοζαμινογλυκάνη, η οποία αποτελείται από επαναλαμβανόμενες δισακχαριτικές μονάδες και περιέχει τουλάχιστον ένα σάκχαρο με αρνητικά φορτισμένη καρβοξυλική ή θειϊκή ομάδα, καθώς επίσης και ένα αμινοσάκχαρο, το οποίο μπορεί να είναι γλυκοζαμίνη ή γαλακτοζαμίνη.

Στους φυσιολογικούς αρθρικούς χόνδρους, η θειϊκή χονδροϊτίνη παράγεται με τη βοήθεια των χονδροκυττάρων και των κυττάρων αρθρικού υμένα από το πρόδρομο αμινοσάκχαρο, την γλυκοζαμίνη. Η γλυκοζαμίνη αποτελεί το υπόστρωμα για τη σύνθεση της θειϊκής χονδροϊτίνης, του υαλουρονικού οξέος και άλλων μακρομορίων του χόνδρου.

Ιδιότητες

Ως ουσία, η γλυκοζαμίνη προσφέρει ελαστικότητα και όγκο στους χόνδρους, κινητικότητα και λεία λειτουργία των συνδετικών ιστών. Με την πάροδο του χρόνου και εξαιτίας της υπερβολικής σωματικής καταπόνησης, η παραγωγή της γλυκοζαμίνης μειώνεται στον ανθρώπινο οργανισμό και έτσι είναι αναγκαία η πρόσληψη της γλυκοζαμίνης με άλλους τρόπους, όπως η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής.

Η θειϊκή χονδροϊτίνη προσδένεται σε πρωτεΐνες σχηματίζοντας τις πρωτεογλυκάνες του αρθρικού χόνδρου, οι οποίες έχουν την τάση να προσελκύουν νερό στον ιστό και να αυξάνουν την οσμωτική πίεση και έτσι να προσδίδουν στον χόνδρο ιδιότητες απορρόφησης υψηλών πιέσεων και αντοχής για υποστήριξη βαρών.

Ενδεικτική βιβλιογραφία

1. Owens, S.,Wagner, P., Vangsness Jr, C.T. (2004) Recent Advances in Glucosamine and Chondroitin Supplementation. The Journal of Knee Surgery, 17: 185-193

2. Deal, C.L. and Moskowitz, W. (1999) Nutraceuticals as therapeutic agents in osteoarthritis. The role of glucosamine, chondroitin sulphate and collagen hydrolysate. Osteoarthritis, 25: 379-395

3. Murray, M.T. Encyclopedia of Nutritional Supplements: The Essential Guide for Improving your Health Naturally. Rocklin (CA): Prima Publishing; 1996

Κύλιση στην Αρχή